Το Λέχοβο

Το Λέχοβο, ένας ορεινός οικισμός με πληθυσμό περίπου 1100 κατοίκων, βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 917 μέτρων του όρους Βέρνου (Βιτσίου) και στο μεταίχμιο των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Καστοριάς και Κοζάνης. Ανήκει διοικητικά στο Νομό Φλώρινας και εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Καστοριάς.

Κοιτίδα πολιτισμού και ιστορίας, το Λέχοβο, είναι μέλος του «Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων και χωριών» (κάηκε ολοσχερώς στις 23-26/7/1943) και είναι ξακουστό από παλιά ως μαστοροχώρι. Αποτελεί ένα σύγχρονο, αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο του Δήμου Αμυνταίου που συνδυάζει φύση, παράδοση και αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. 

    Η ταυτότητα του ιστορικού οικισμού του Λεχόβου γίνεται εμφανής στον επισκέπτη από τις πρώτες κιόλας εικόνες που θα αντικρίσει με την είσοδό του στον οικισμό. Είναι καταπράσινος, γραφικός, πετρόχτιστος, αρχοντικός, με σεβασμό στην παράδοση και στη ιστορία του.

    Ένας τόπος με ανεκτίμητη χλωρίδα και πανίδα, πλαισιωμένος από δάση οξιάς, βελανιδιάς και μελανής πεύκης, με δασικά μονοπάτια μοναδικής ομορφιάς.

Τα κρεμασμένα στις πλαγιές του βουνού σπίτια, τα γραφικά λιθόστρωτα στενά σοκάκια που οδηγούν στην πλατεία με το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό σύνολο της Αστικής Σχολής και τον αιωνόβιο πλάτανο, το Λαογραφικό Μουσείο, οι πετρόχτιστες κρήνες με τα αναβλύζοντα κρυστάλλινα νερά, αφήνουν τον ταξιδιώτη να θαυμάζει τη φύση και τα παραδοσιακά στοιχεία του οικισμού.

τα λιθόστρωτα στενά σοκάκια
κεντρικός δρόμος
οι πετρόχτιστες κρήνες

Το γλωσσικό ιδίωμα, ο ήχος του κλαρίνου, οι χοροί, οι γεύσεις αλλά και ο καθημερινός τρόπος ζωής, παραμένουν ζωντανοί φορείς μιας ιστορίας και ενός πολιτισμού, που τόσα προσέφερε στη χώρα μας.

το Λαογραφικό Μουσείο