Τα χωριά

Το μωσαϊκό της προέλευσης των κατοίκων αποτελεί τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Αρβανίτες, Βλάχοι, Ντόπιοι, Μικρασιάτες, Πόντιοι και καταγόμενοι από την Ανατολική Θράκη αποτελούν τους πομπούς της μετάδοσης του πολιτιστικού πλούτου που τους διακρίνει. Καθιέρωσαν, εορτάζοντας τους πολιούχους Αγίους των χωριών, πολλαπλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης για να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα δημιούργησαν αντίστοιχα δρώμενα. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τα τοπικά διαμερίσματα διατηρούν άσβεστο το φως της παράδοσης και το παρουσιάζουν σε κάθε ευκαιρία. Ακόμη οι εκδηλώσεις μνήμης για …

Περισσότερα

ΦΥΣΗ

Η φύση της περιοχής χαρακτηρίζεται από έντονες εναλλαγές τοπίου. Πυκνά δάση στα ανώτερα υψόμετρα, γυμνές κορυφογραμμές, λίμνες στα κατώτερα σημεία, καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και παραλίμνια βλάστηση. Το τοπίο της περιοχής συνθέτουν κωνοφόρα, πλατύφυλλα, θαμνότοποι και εκτάσεις χαμηλής βλάστησης σε συνδυασμό με γεωργικές εκτάσεις και σημαντικούς καλαμιώνες γύρω από τις λίμνες. Στα ορεινά, συναντώνται σημαντικά δασικά οικοσυστήματα με δάση οξιάς και δρυός, συστάδες σκλήθρων καθώς και μικτά δάση δρυός, φτελιάς και φράξου. Με τροφοδότη ένα μικρό ποταμό του Σκλήθρου η λίμνη …

Περισσότερα

Σχετικά με τον σύλλογο

Ο Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών << Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ>> , ιδρύθηκε το 1921, και έκτοτε δραστηριοποιείται με έδρα το Λέχοβο Φλώρινας. Στόχος του αποτελεί η πνευματική και ηθική ανάπτυξη των κατοίκων του Λεχόβου και η φύλαξη και προβολή του παραδοσιακού υλικού και πολιτισμού του.

Η ιστορία του Συλλόγου μας

1931 Η βιβλιοθήκη του Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών ιδρύθηκε το 1931 και αποτέλεσε ένα σημαντικό και ξεχωριστό πνευματικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς είχε συγκεντρώσει έναν αξιόλογο αριθμό βιβλίων. 1943 Η πυρπόληση του Λεχόβου από τα Γερμανικά και Βουλγαρικά στρατεύματα, το καλοκαίρι του 1943 είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του κτηρίου του Συλλόγου μαζί με την αξιόλογη βιβλιοθήκη που φτιάχτηκε με μεγάλο κόπο. 1946 – 1953 Το φθινόπωρο του 1946 ανοικοδομήθηκε το κατεστραμμένο κτήριο, ενώ το 1953 αποφασίστηκε η ανασύσταση …

Περισσότερα

Πολιτιστικά δρώμενα

Ο Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών ” Ο Προφήτης Ηλίας” έχοντας έντονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Πρωτοχρονιάτικο Καρναβάλι, η “Μπουμπούνα”, τα Κούλουμα, οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις προς τιμήν του Προφήτη Ηλία, η γιορτή της Λεχοβίτικης πίτας καθώς και οι χοροεσπερίδες.

Μουσείο

Το Εθνολογικό-Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1976, ενώ από το το 1984 στεγάζεται στο πίσω τμήμα του κτηρίου της Αστικής Σχολής. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται ιστορικά αντικείμενα και έγγραφα, εργαλεία και λίθινα αντικείμενα, υφαντά, παραδοσιακές στολές, οικοσκεύη και πλούσιο Εκκλησιαστικό υλικό. Μεταξύ του εκκλησιαστικού υλικού περιλαμβάνονται ιερά βιβλία της περιόδου 1600-1850. Το μουσείο μετονομάστηκε σε “Γεώργιος Γοράντης” προς τιμήν του εμπνευστή του, για την πολυετή του προσφορά σε αυτό.

Αστική σχολή

Είναι παραδοσιακό κτίσμα του 1900 που βρίσκεται στην πλατεία Λεχόβου. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο μέχρι το 1958 , το οποίο απο το 1914 μετατράπηκε σε δημόσιο και υπαγόταν στη δύναμη του Υπουργείου Παιδείας και όχι στην Εκκλησιαστική Επιτροπή. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκε για χρόνια ως κοινοτικό κατάστημα. Στο κατώτερο τμήμα του κτίσματος, μέσα στις καμάρες βρίσκονται οι φημισμένες παραδοσιακές κρήνες του Λεχόβου.

Tο χορευτικό τμήμα

Το χορευτικό, όντας ένα από τα πιο ενεργά τμήματα του συλλόγου μας, έχει συμμετάσχει σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ χορού πανελλάδικως. Διαθέτει διάφορα ηλικιακά τμήματα παρέχοντας την δυνατότητα συμμετοχής σε παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και σε ενήλικες. Στόχος του τμήματος είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας μέσω της εκμάθησης παραδοσιακών χορών.