Το μωσαϊκό της προέλευσης των κατοίκων αποτελεί τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Αρβανίτες, Βλάχοι, Ντόπιοι, Μικρασιάτες, Πόντιοι και καταγόμενοι από την Ανατολική Θράκη αποτελούν τους πομπούς της μετάδοσης του πολιτιστικού πλούτου που τους διακρίνει. Καθιέρωσαν, εορτάζοντας τους πολιούχους Αγίους των χωριών, πολλαπλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης για να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα δημιούργησαν αντίστοιχα δρώμενα. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τα τοπικά διαμερίσματα διατηρούν άσβεστο το φως της παράδοσης και το παρουσιάζουν σε κάθε ευκαιρία. Ακόμη οι εκδηλώσεις μνήμης για τα ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν τη μοίρα του τόπου, είναι η απόδειξη του σεβασμού της ιστορικής παρακαταθήκης που διατηρείται αναλλοίωτη.
Η εορτή του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου του Λεχόβου, συνδυάζεται πέραν των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων με την παρουσία του εκάστοτε μητροπολίτη Καστορίας, με την εορτή της πίττας και του Πανελλήνιου φεστιβάλ των παραδοσιακών χορών. Το περίφημο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία είναι ταυτισμένο με τις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης για την πυρπόληση του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής (23-27/7/1943). Η εορτή των Αποστόλων αναδεικνύει την πλούσια εκπαιδευτική παράδοση και κατά έθος βραβεύονται οι αριστούχοι μαθητές. Τριήμερες εκδηλώσεις για την περίοδο της αποκριάς διεξάγονται με το παραδοσιακό άναμμα της «μπουμπούνας» και την προσφορά της περίφημης αλάδωτης φασολάδας στο λόφο του Προφήτη Ηλία.
Τα Ασπρόγεια πανηγυρίζουν την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Έτσι την παραμονή και ανήμερα της εορτής (5-6/8), διεξάγονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού. Η ημέρα αυτή αποτελεί την επιστροφή των περισσότερων απόδημων κατοίκων, οι οποίοι έρχονται για να τιμήσουν την ημέρα και να ανταμώσουν τους συγχωριανούς τους. Την παραμονή των Χριστουγέννων ανάβουν μεγάλες φωτιές, για να αναγγείλουν τη Θεία Γένεση, ενώ ανήμερα των Φώτων διατηρείται ακόμη η παρουσία των παραδοσιακών μασκαράδων, για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα.
Στο Σκλήθρο, στα τέλη Ιουλίου πραγματοποιείται η γιορτή της πατάτας. Αναδεικνύεται η τοπική ποικιλία της πατάτας και οι ιδιαίτερες τεχνικές μαγειρέματός της. Συνδυάζεται ενίοτε με χορευτικές εκδηλώσεις. Στο λόφο της Αγίας Παρασκευής διεξάγεται κάθε καλοκαίρι νεανικό φεστιβάλ με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και τοπικών συγκροτημάτων.
Στην Αγραπιδιά αναβιώνει ένα σπάνιο έθιμο, που μετέφεραν οι πρόσφυγες κάτοικοι από την πατρίδα τους. Την Δεύτερη Ημέρα του Πάσχα διεξάγονται οι αυγομαχίες με την πάνδημη συμμετοχή των κατοίκων.
Στον Αετό, πόλο έλξης αποτελεί η εορτή της πιπεριάς, μια νέα σχετικά εκδήλωση, η οποία προβάλει τη διάσημη κόκκινη πιπεριά τύπου Φλωρίνης. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Αύγουστο στις 22-24 Αυγούστου και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλες τις γαστρονομικές παραλλαγές με βάση την πιπεριά. Στις 23 του Δεκέμβρη κάθε χρόνο ανάβουν φωτιές, κατάλοιπο της αρχαίας ελληνικής παράδοσης.
Στο Λιμνοχώρι, οι πρόσφυγες κάτοικοι πανηγυρίζουν τον Δεκαπενταύγουστο με πολιτιστικές εκδηλώσεις στις όχθες της λίμνης Ζάζαρης.
Στο Νυμφαίο στην εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου (20 Μαΐου), μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου οι γυναίκες προσφέρουν εδέσματα τα οποία έχουν οι ίδιες προετοιμάσει. Κάθε 14 και 15 Αυγούστου διεξάγονται θεατρικές παραστάσεις, καθώς και μουσικοχορευτικά δρώμενα όπου κυριαρχούν οι αρμάνικες παραδόσεις.