Κοινότητα Λεχόβου - Κάτοικοι


Το Λέχοβο μέχρι σήμερα παραμένει μαστοροχώρι, από τα λίγα που παραμένουν στο χώρο της Δ. Μακεδονίας. Ξακουστοί και περίφημοι ήταν οι Λεχοβίτες Πετράδες σε όλα τα καμποχώρια της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σήμερα εργάζονται σε ακτίνα 100 χλμ περιμετρικά του Λεχόβου.

Στο Λέχοβο εδρεύει από το 1914 (δύο έτη μετά την απελευθέρωση) μέχρι σήμερα ένα από τα δέκα πρώτα στον ελλαδικό χώρο συνδικαλιστικά όργανα με την επωνυμία:

ΕΘΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΕΧΟΒΟΥ
« Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ »

Από το 1914 μέχρι το 1938 μέλη του ήταν οι κτίστες και συναφή επαγγέλματα από το Λέχοβο και τον Πεντάλοφο (Ζουπάνι) της Κοζάνης. Έκτοτε αποτελούν και στα δύο χωριά αυτοτελή όργανα.

Η προσφορά του στην κοινωνική ζωή του χωριού υπήρξε καθοριστική. Το καταστατικό του (σώζεται τροποποίηση του 1938) είναι αμάλαγμα συνδικαλιστικού ιδεώδους και μπροστά του τα σύγχρονα των αντίστοιχων οργάνων καταστατικά ωχριούν.

Κοινότητα Λεχόβου - Κάτοικοι, Καταστατικό Εθνικού Σωματείου Οικοδόμων ο ¶γιος Παντελεήμων
(¶ποψη απο την πρώτη σελίδα τυο καταστατικού του Εθνικού Σωματείου Οικοδόμων "Ο ¶γιος Παντελεήμων". Κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση.)


Επιστροφή στη κορυφή

Σήμερα εκτός από την οικοδομή αρκετοί κάτοικοι ασχολούνται και με άλλα επαγγέλματα και ελάχιστοι με την κτηνοτροφία. Οι γυναίκες ασχολούνται με το εργόχειρο και καλλιεργούν στα κηπάρια κηπευτικά και ιδιαίτερα φασόλια ξακουστοί είναι οι ¨Γίγαντες Λεχόβου¨.

Τα τελευταία χρόνια άρχισαν συστηματικά να ασχολούνται μερικοί κάτοικοι με τη μελισσοκομία. Σύντομα το μέλι του Λεχόβου θα γίνει περιζήτητο στην αγορά.

Κοινότητα Λεχόβου - Κάτοικοι, Μελισσοκομία
(Μελισσοκομική μονάδα στην ύπαιθρο του Λεχόβου. Κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)


Επιστροφή στη κορυφή

Στον ελεύθερο τους χρόνο οι κάτοικοι του Λεχόβου δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στα χορευτικά τμήματα και στα τμήματα χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Λεχόβου καθώς και στις διάφορες Εκδηλώσεις Πολιτισμού που διοργανώνονται στην κοινότητα..

Κοινότητα Λεχόβου - Κάτοικοι, Χορευτικό τμήμα
(Τα χορευτικά τμήματα Λεχόβου συμμετέχουν σε εορταστική εκδήλωση. Κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)


Επιστροφή στη κορυφή

Κοινότητα Λεχόβου - Κάτοικοι, Τμήμα Γυναικείας χορωδίας
(Τμήμα Γυναικείας χορωδίας Λεχόβου. Κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)


Επιστροφή στη κορυφή