Κοινότητα Λεχόβου - Ιστορία

Γενικές Πληροφορίες
Μετονομασία σε Κοινότητα "Ηρωικού"
Καλλιμάρμαρα Ηρώα


Γενικές Πληροφορίες

O οικισμός ιδρύεται γύρω στα 1600 από κατατρεγμένους στασιαστές μετά την αποτυχία του Διονυσίου του Σκυλόσοφου των Τρικάλων. Αυξάνει πληθυσμιακά στα χρόνια του Αλή Πασά από κατατρεγμένους πάλι κατοίκους της Β. Ηπείρου και του Σουλίου.

Στο Μακεδονικό Αγώνα πρωτοστατεί. Έγινε Προπύργιο του ελληνισμού την κρίσιμη εκείνη περίοδο. Είναι το καταφύγιο και το ορμητήριο όλων των σωμάτων, που έδρασαν στη Δ. Μακεδονία. Από το Λέχοβο διήλθαν όλοι οι επώνυμοι οπλαρχηγοί του Αγώνα (Π. Μελάς, Κατεχάκης, Δικώνυμος Μακρής, Σεϊμένης Γεώργιος κ.λ.π.) και στα απομνημονεύματά τους εκφράζονται με σεβασμό για το Λέχοβο.

Κοινότητα Λεχόβου - Ιστορία, Σεϊμένης Γεώργιος, Οπλαρχηγός
(Σεϊμένης Γεώργιος, Μακεδονομάχος, Οπλαρχηγός. Καλείται με άλλους δέκα Κρητικούς απο τον Αναστάσιο Παπούλια του Μακεδονικού Κομιτάτου να συνεισφέρει στον Μακεδονικό αγώνα. Τραυματίζεται στο Όστιμο. Το πρ΄΄ωτο θύμα του Μακεδονικού αγώνα. Συλλαμβάνεται και κατακρεουργείται απο τους Βουλγάρους στο Λέχοβο το 1903. Κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)


Επιστροφή στη κορυφή

Το Λέχοβο φημιζόταν τότε και για τις περίφημες κρυψάνες του, που τόσο πολύ βοήθησαν στην όλη υπόθεση του αγώνα. Συμμετέχει ενεργά στην Εθνική Αντίσταση του 1941-44 με αποτέλεσμα οι κατοχικές δυνάμεις να το πυρπολήσουν εξολοκλήρου στις 23-7-1943 ως αντίποινα.

Κοινότητα Λεχόβου - Ιστορία, Σώμα Χανιωτών που συμμετείχε στον Μακεδονικό αγώνα
(Σώμα Χανιωτών απο την Ανώπολη Σφακίων που συμμετείχε στον Μακεδονικό αγώνα με έδρα το Λέχοβο. Κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)


Επιστροφή στη κορυφή

Μετονομασία σε κοινότητα "Ηρωικού"

Το 1951 η Πολιτεία για να τιμήσει την όλη προσφορά του χωριού στους Εθνικούς αγώνες μετονομάζει με Β.Δ. την Κοινότητα Λεχόβου σε Κοινότητα Ηρωικού. Οι κάτοικοι σύσσωμοι αντέδρασαν στην μετονομασία και με το νέο Β.Δ. το 1953 επανήλθε η προηγούμενη και σημερινή ονομασία.

Κοινότητα Λεχόβου - Ιστορία, Ιστορικά αντικείμενα του Μακεδονικού αγώνα στο Εθνικό Λαογραφικό Μουσείο Λεχόβου
(Ιστορικά αντικείμενα του Μακεδονικού αγώνα που εκτίθενται στο Εθνικό Λαογραφικό Μουσείο Λεχόβου. Κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)


Επιστροφή στη κορυφή

Με το αριθμ. 398/98 Π.Δ. το Λέχοβο χαρακτηρίστηκε μαρτυρικό χωριό και είναι μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών χωριών και Πόλεων της Ελλάδας.
(Βιβλιογραφία: Το Λέχοβο στην Ιστορική του Πορεία του Παντελή Οικονόμου και το ΛΕΧΟΒΟ στην Νεοελληνική Λογοτεχνία του Τάκη Γκοσιόπουλου-Κώστα Πλιούμπη.)

Καλλιμάρμαρα Ηρώα

Υπέρτατος Νόμος κάθε κοινωνίας είναι η απότιση τιμής στους νεκρούς, που έπεσαν προμαχώντας για την προστασία ή επανάκτηση της λευτεριάς της. Το Λέχοβο, σεβόμενο αυτή την επιταγή, έχει ανεγείρει περικαλλή καλλιμάρμαρα ηρώα, στα οποία μνημονεύονται τα ονόματα των τέκνων του και όσων θυσιάστηκαν στο βωμό της Πατρίδας και τα λείψανά τους είναι θαμμένα σε αυτό.

Ηρώο του 1936
Αναφέρονται νεκροί του Λεχόβου κατά το Μακεδονικό Αγώνα, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Επίσης οι θανόντες στα νοσοκομεία και οι εξαφανισθέντες εκείνης της περιόδου. Βρίσκεται στον περίβολο του Ι. Ν. Αγίου Μηνά.

Κοινότητα Λεχόβου - Ιστορία, Ηρώο του 1936
(Ηρώο του 1936. Κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)


Επιστροφή στη κορυφή

Ηρώο του 1970
Αναφέρονται νεκροί του Λεχόβου κατά το Μακεδονικό Αγώνα. Βρίσκεται στον Περίβολο του Ι.Ν. Αγίου Μηνά.

Κοινότητα Λεχόβου - Ιστορία, Ηρώο του 1970
(Ηρώο του 1970. Κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)


Επιστροφή στη κορυφή

Ηρώο Εθνικής Αντίστασης του 1986
Αναφέρονται οι νεκροί του έπους του ΄40 και όσοι θυσιάστηκαν στην Εθνική Αντίσταση του 1941-44.Βρίσκεται στην Πλατεία του χωριού.

Κοινότητα Λεχόβου - Ιστορία, Ηρώο Εθνικής Αντίστασης του 1986
(Ηρώο Εθνικής Αντίστασης του 1986. Κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)


Επιστροφή στη κορυφή

Ηρώο των νεκρών της μάχης της 13-04-1941 στο Λέχοβο
Έγινε μεταξύ γερμανικών και ελληνικών στρατευμάτων. Σκοτώθηκαν 50 Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες. Η Κοινότητα κατέβαλε προσπάθεια και βρήκε το ονοματεπώνυμο, το βαθμό, τη στρατιωτική μονάδα και τον τόπο καταγωγής των νεκρών. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 03-08-2003. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και δίπλα στο ξωκλήσι του "μικρού" Προφήτη Ηλία.

Κοινότητα Λεχόβου - Ιστορία, Ηρώο των νεκρών της μάχης της 13-04-1941 στο Λέχοβο
(Ηρώο των νεκρών της μάχης της 13-04-1941 στο Λέχοβο. Κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)


Επιστροφή στη κορυφή